Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Vitalie Marinuţă a fost însoţit…

Vitalie Marinuţă a fost însoţit la minister de Mihai Ghimpu (foto)

marinuta1Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, membru al cabinetului de miniştri condus de premierul Vlad Filat, a fost prezentat astăzi, 25 septembrie, de preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, corpului de comandă al Armatei Naţionale. Ghimpu a declarat că Vitalie Marinuţa dispune de calităţi profesionale înalte, subliniind că numirea în funcţie a noului ministru al Apărării va impulsiona procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale în conformitate cu standardele internaţionale. În acest context, şeful interimar al ţării a subliniat necesitatea continuării proiectelor desfăşurare în cadrul Armatei Naţionale, inclusiv a celor stipulate în Planul Individual al Parteneriatului (IPAP) R. Moldova – NATO.
Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, a mulţumit pentru încrederea acordată, menţionînd că mizează pe sprijinul efectivului de comandă al Armatei Naţionale, precum şi al autorităţilor ţării în exercitarea funcţiei care i-a revenit.

Vitalie Marinuţa s-a născut la 16 iunie 1970 în satul Holercani, raionul Dubăsari. În anul 1992 a absolvit şcoala militară a trupelor aeropurtate din or. Reazan. În perioada iulie 1992 – ianuarie 1999, a deţinut diferite funcţii în cadrul Batalionului cu destinaţie specială „Fulger” (comandant de pluton, comandant de companie, şef stat major, locţiitor comandant batalion). Din octombrie 2000 şi pînă în decembrie 2002, a deţinut funcţia de comandant al Batalionului 22 de menţinere a păcii. În 2004 a absolvit Şcoala Navală de studii postuniversitare din or. Monterey, SUA, devenind magistru în domeniul securităţii. În perioada iulie 2004 – iulie 2005, a activat ca specialist principal în secţia planificare şi programe, Direcţia operaţii, Marele Stat Major al Armatei Naţionale. În perioada iulie 2005 – iulie 2006, a fost ofiţer pentru planificare politico-militară strategică în cadrul Comandamentului Central al Statelor Unite, Tampa, SUA. Din august 2006 şi pînă în iulie 2007, cînd a trecut în rezervă, Vitalie Marinuţa a deţinut funcţia de şef secţie cooperare internaţională şi integrare euro-atlantică în cadrul Direcţiei politică militară şi relaţii externe din cadrul Ministerului Apărării.

Vitalie Marinuţa este căsătorit şi educă doi copii.